Restaurang och livsmedelsprogrammet (RL)

Gillar du att ge smakupplevelser, laga goda maträtter och bakverk eller vill du servera? Gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår 15 veckors praktik.

En utbildning där målet är att öppna dörren till arbete inom restaurang och livsmedel.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) passar särskilt dig som är intresserad av att i framtiden jobba inom restaurang, bageri, konditori, catering eller livsmedel i butik. När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Vi vill också få ett trevligt bemötande och känna oss väl omhändertagna i dessa sammanhang. Därför är ett mål och en viktig del i utbildningen att utveckla din servicekänsla och förmåga att möta gäster.

Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där du får en utbildning inom restaurang och service och får lära dig matlagningens grunder, finesser och specialiteter. Vår strävan är att utbilda servicekunniga yrkesmänniskor i en bransch som ständigt förändras och utvecklas av inte minst internationella influenser.

Inriktningar
Bageri och konditori
Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja och hantera råvaror samt att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.
Exempel på yrken: bagare, konditor.

Kök och servering
Inom inriktningen Kök & servering lär du dig såväl professionell matlagning som att servera både i bar och matsal i en praxisnära miljö. Du får en god råvarukännedom och kunskap om hur man följer recept och välja råvaror utifrån säsong och näringsinnehåll. Du kommer lära dig dels hur man lagar mat både i ett storkök och ett restaurangkök och dels hur man serverar mat och dryck till riktiga gäster.
Exempel på yrken: kock, servitör eller servitris och bartender.

Poängplan bageri och konditori (pdf) (PDF, 71 KB)

Poängplan kök och servering (pdf) (PDF, 70 KB)

Uppdaterad: